Wij zijn er ook!

 

Twee meiden uit mijn klas komen naar mij toe.

‘Gisteren hebben we disco gespeeld in mijn kamer. We deden de gordijnen dicht en de muziek aan en daarna deden we het lichtknopje aan en uit waardoor het licht ging knipperen. ‘Het was echt een coole disco’, vertelden ze enthousiast.

Ook ik reageerde enthousiast ‘Nou wat leuk! Dat deed ik vroeger ook wel eens met een vriendin’ waarop een jongen, die tot nu toe alleen mee aan het luisteren was zegt: ‘Maar hoe kan dat dan? Toen was er toch nog helemaal geen elektriciteit?’ (even voor de duidelijkheid ik ben 47). Ik heb in tijden niet zo ontzettend hardop moeten lachen, wat hij dan weer heel erg stom vond, waardoor ik nog harder moest lachen

 

Waarom vertel ik dit grappige voorval, ten eerste zodat er ook een glimlach op je gezicht verschijnt, ten tweede omdat het deze week, de week van de kinder/jongerencoach is.

De laatste tijd is er veel negativiteit in het nieuws en op social media met betrekking tot de ontwikkeling van kinderen. Er wordt veel gepraat over achterstanden van kinderen in het onderwijs en over het missen van sociale contacten etc.

Natuurlijk was, en is, de situatie verre van ideaal maar kinderen zijn vaak flexibeler dan we denken. In ieder geval flexibeler dan de meeste volwassenen, en omdat volwassenen als volwassenen denken, zijn er veel zorgen.

bureau kind en co, kindercoach haarlem

Maar kijk naar de meiden die voor zichzelf op een eenvoudige manier een ‘coole’ disco regelen, ze hebben zelf een oplossing gevonden om het voor zichzelf leuk te maken.

Heel waarschijnlijk wanneer jij als ouder had voorgesteld om op die manier ‘disco’ te spelen hadden ze je vol afgrijzen aangekeken en je voorstel belachelijk gevonden.

bureau kind en co, kindercoach haarlem

 

Een kinder/jongerencoach maakt gebruik van dit oplossingsgerichte denken van kinderen. Wanneer een kind ergens mee zit ( bv. een scheiding, pesten, onzekerheid of een verlies) hebben volwassenen snel de neiging om zelf allerlei oplossingen aan te dragen. Wat blijkt, als kinderen uitgedaagd worden om zelf een reële oplossing te bedenken werkt dit vele malen beter dan wanneer iemand anders dit voor hen bedenkt.

En hier komt een kindercoach om de hoek kijken. Ik kan een kind begeleiden, helpen en uitdagen met onder andere opdrachten, spelvormen en creativiteit. Zo kan het zelf ontdekken, uitproberen en uitvinden wat de oplossing is voor zijn of haar ‘probleem’.

 

Deze week is het dus de week van de kindercoach.

Een kinder/jongerencoach is iemand die graag kinderen en jongeren helpt, zonder diagnostisering en zonder vaste behandelmethode maar met oog voor het kind en op een manier die passend is bij het kind of de jongere.

Helaas wordt het beroep kindercoach en jongerencoach niet erkend en vergoed door de gemeente of zorgverzekering, hierdoor is deze coaching helaas (nog) niet voor iedereen beschikbaar.

Er zijn lange wachtlijsten bij de officiële instanties terwijl wij hier veel zouden kunnen betekenen.

Met deze week laten wij onszelf zien, wij zijn er ook!